Rate this item
(1 Vote)

Zijn homo's betere ondernemers?

Homo’s en lesbiennes zijn zeldzaam aan de top van het bedrijfsleven. Maar vanwege hun geaardheid zouden ze betere ondernemers zijn.

Aan de top van het bedrijfsleven zijn homo’s zwaar ondervertegenwoordigd. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat van de duizend grootste bedrijven in de Verenigde Staten, niet één bestuursvoorzitter openlijk homoseksueel is. De bedrijfscultuur zou in veel gevallen niet erg homovriendelijk zijn. Geen wonder dat het ondernemerschap voor mannen en vrouwen die “uit de kast” zijn gekomen lonkt. En ze zouden vanwege hun geaardheid nog weleens betere ondernemers kunnen zijn dan heteroseksuele ondernemers.

Roze leiders zijn beter
De Amerikaanse consultant Kirk Snyder deed vijf jaar lang onderzoek naar homoseksuele leiders en tekende de resultaten op in zijn boek 'The G quotient: why gay executives are excelling as leaders'. Hij beschrijft dat homo’s en lesbiennes die openlijk voor hun geaardheid uitkomen door de bank genomen betere leiders zijn. Eén van de verklaringen die Snyder in zijn boek aandraagt voor de betere prestaties is dat ze hun werknemers niet op één aspect beoordelen. Dit kan komen omdat mensen die uit de kast komen maar al te goed weten hoe het is om op basis van één enkele eigenschap een etiket opgeplakt te krijgen. Roze leiders zouden dus met name op het intrapersonele vlak beter presteren dan de 'gewone' hetero leider.

Glazen kast
Het lijkt vooral het gebrek aan tolerantie in het (Amerikaanse) bedrijfsleven voor homoseksuelen te zijn dat topmannen en vrouwen doet besluiten niet openlijk voor hun geaardheid uit te komen of noopt tot het starten van een eigen onderneming.

Volgens de Amerikaanse website voor ondernemers Inc.com is er zelfs een term voor: “the glass closet”, vergelijkbaar met het glazen plafond voor vrouwen. En misschien wel erger: in 29 staten van de VS is het wettelijk toegestaan om iemand te ontslaan omdat hij of zij homoseksueel is.

Of de bedrijven die de homo-ondernemers starten ook in financieel opzicht structureel beter presteren is niet onderzocht.

image3

 

house  Terug naar Newsblog

 

Gay Entrepreneurs

Gay Entrepreneurs is in het leven geroepen om een netwerk te creëren tussen homo ondernemers in Nederland en België. Onder het motto “groeien door verbinding” wil ik samen met jullie de handen ineen slaan.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de activiteiten binnen ons netwerk! Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

New members

LisboaB.02.Timo-Descamps02.JeroenKijkindeVegte03.Maxwellnes07.Job-Zwemmer06.EgbertjanKroes

B.09.Fabio02.MartijnRoost212.SailorDudesderrek brouwerB.02.Jens07.MarcJoosten

01.ABaumann0308.Soho213.MaleExplorer201.AllanVosBelle-vie07.-Martijn-Bruil

Quotes

99.02ErolOztan

Erol Oztan, Architect

Het bundelen van krachten kan alleen maar versterkend werken. Be the Change.